Produkty Colian nagrodzone w konkursach branżowych Przeboje FMCG 2018 i Złoty Paragon 2018 – Nagroda Kupców Polskich

2018-05-28

Jedenasta edycja konkursu Przeboje FMCG kolejny raz wyłoniła największe rynkowe hity sprzedażowe. W kategorii „ciastka i wafle” tryumfowały Goplana Jeżyki Classic, które okrzyknięto Przebojem FMCG 2018. Wyróżnienia otrzymały: czekolada Goplana Oryginalna Mleczna 90 g w kategorii „czekolada w tabliczkach”, praliny Śliwka Nałęczowska 350 g w kategorii „praliny i bombonierki”, Grześki Mega kakaowe w czekoladzie deserowej 48 g w kategorii „batony i wafelki”, linia mini wafelków Grześki Tyci 140 g oraz linia Hellena Family+ w impulsowych formatach w kategorii „napoje gazowane i niegazowane”. Do tegorocznej edycji plebiscytu Przeboje FMCG zgłoszono ponad 600 produktów w 60 kategoriach. Wręczenie nagród miało miejsce 22 maja 2018 r. w warszawskiej Villi Foksal.

Czytelnicy miesięcznika Hurt&Detal po raz ósmy wskazali najlepsze produkty rynku FMCG, które w szczególny sposób wpłynęły na rozwój handlu detalicznego w Polsce i przyznali nagrody Złoty Paragon 2018 – Nagroda Kupców Polskich. Nagrodzono firmę Colian, a w prestiżowym gronie liderów sprzedaży znalazły się produkty należących do niej marek. Colian otrzymał statuetkę Złoty Paragon – Nagrodę Kolegium Redakcyjnego - za wprowadzenie do oferty nowej kategorii – Lody – oraz za Lody Jeżyki Classic, Lody GrześkiLody Oranżada Hellena. Wafelki Grześki Mega w czekoladzie deserowej 48 g zostały docenione w kategorii „batony i wafelki”, herbatniki BeBe Jutrzenka Petit Beurre w kategorii „ciastka”, a w kategorii „napoje” wyróżniono białą Oranżadę Hellena FIT 1,25 l. Do ósmej edycji plebiscytu Złoty Paragon – Nagroda Kupców Polskich zgłoszono ponad 370 produktów w 61 kategoriach. Wyróżnienia przyznano podczas uroczystej gali, która odbyła się 24 maja 2018 r. w Teatrze Kamienica w Warszawie.

Przeboje FMCG to konkurs organizowany przez wydawcę magazynu branżowego Życie Handlowe. O wyborze laureatów decydowały głosy jury, składającego się z profesjonalistów branży FMCG, a także detalistów – właścicieli i pracowników sklepów. Złoty Paragon – Nagroda Kupców Polskich to organizowany przez miesięcznik Hurt&Detal konkurs, nagradzający najlepsze produkty i usługi rynku FMCG. Laureatów wskazują detaliści, właściciele sklepów spożywczych oraz wielobranżowych z całej Polski. Nadzór nad konkursem sprawuje instytut badawczy TNS Polska.

Katarzyna Berlińska, Kolterman Media Communications

kom.  509 922 081, e-mail: k.berlinska@kolterman.pl

Colian Holding SA to wiodąca polska grupa kapitałowa, specjalizująca się w produkcji, dystrybucji i sprzedaży wysokiej jakości artykułów spożywczych. Colian skupia silne, znane marki: słodyczy Goplana, Solidarność, Jutrzenka, Grześki, Familijne, Śliwka Nałęczowska, Jeżyki, Akuku!, Mella, Elizabeth Shaw, Famous Names i Lily O’Brien’s; napojów Hellena; przypraw Appetita i bakalii Siesta. W skład grupy wchodzą spółki: Colian sp. z o.o. i Colian Factory sp. z o.o., prowadzące produkcję i sprzedaż słodyczy, kulinariów oraz napojów; spółka z Wielkiej Brytanii Elizabeth Shaw Limited, dostarczająca luksusowe wyroby czekoladowe i słodkie przekąski; spółka z Irlandii Lily O’Brien’s Holding Limited, specjalizująca się w produkcji i sprzedaży czekoladowych wyrobów premium i deserów; oraz Colian Logistic sp. z o.o., odpowiadająca za magazynowanie i dystrybucję produktów Grupy Colian oraz klientów zewnętrznych. Grupa jest pracodawcą dla blisko 2000 osób. Siedziba spółki mieści się w Opatówku k. Kalisza, zakłady posiada w Bydgoszczy, Lublinie, Opatówku, Kaliszu i Wykrotach. Colian eksportuje produkty do ponad 70 państw na całym świecie.